اتاق بازرگانی آلمان: موانع مبادلات بانکی با ایران باید حل شوند

Iran-Germanyروحانی در دیدار با وزیر اقتصاد آلمان، ابراز امیدواری کرد که این کشور نقش مثبتی در توسعه مناسبات ایران و اروپا ایفا کند. رئیس اتاق صنایع و بازرگانی آلمان در مصاحبه‌های خود از لزوم گشایش‌های مالی، بانکی دو کشور یاد می‌کند.

سفر سه روزه معاون صدراعظم آلمان و هیات اقتصادی عالی‌رتبه همراه او به ایران روز سه‌شنبه ۲۱ ژوئیه (۳۰ تیر) با بازدید از اصفهان پایان می‌یابد. هیاتی ۸۰ نفری از صاحبان شرکت‌ها، مشاوران و کارشناسان اقتصادی و تجاری، زیگمار گابریل را در این سفر همراهی می‌کردند.

وزیر اقتصاد و انرژی آلمان، عصر دوشنبه ۲۰ ژوئیه با حسن روحانی دیدار کرد. رئیس جمهور ایران با ابراز خوشحالی از حضور اولین هیأت عالی‌رتبه آلمانی بعد از توافق هسته‌ای گفت: «امیدواریم دولت آلمان همانطور که در مذاکرات نقش مثبتی داشت در توسعه روابط ایران با اروپا نیز نقش مثبت خود را ایفا کند.»

به نوشته خبرگزاری «ایرنا»، روحانی در این دیدار، موقعیت استراتژیک جمهوری اسلامی ایران در منطقه نظیر نقطه اتصال غرب به شرق، اتصال کشورهای آسیای میانه به آب‌های آزاد و کریدور اتصال غرب به شرق را یادآور شده و گفته است: «ارتباط نزدیک ایران و آلمان می تواند میان کل منطقه و اروپا ارتباط نزدیک‌تری برقرار کند.»

 

معاون صدراعظم آلمان در این دیدار عنوان کرده که شرکت‌های آلمانی تنها به دنبال فروش محصولات نیستند بلکه دنبال انتقال فناوری و بالا بردن سطح مهارت‌ نیروی کار در ایران نیز هستند. رسانه‌های داخلی به نقل از گابریل نوشته‌اند که دولت آلمان از سرمایه‌گذاری شرکت‌های آلمانی در ایران حمایت می‌کند.

موانع بانکی و مشکلات فاینانس پروژه‌ها

اریک شوایتسر، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع آلمان در گفت‌وگو با رویترز و خبرگزاری آلمان از موانعی یاد کرده که جلوی حضور فعال وپویای شرکت‌های آلمانی در بازار ایران را می‌گیرند. شوایتسر یکی از اصلی‌ترین موانع را مشکلات حل نشده مالی و بانکی خوانده است: «این مبرم‌ترین موضوعی است که باید حل و فصل شود.»

بانک‌های آلمانی عجالتا آمادگی فاینانس پروژه‌های بزرگ را ندارند زیرا به خاطر تحریم‌ها از مبادلات مالی با ایران منع شده‌اند و از ترس مجازات‌های ایالات متحده، منتظر روشن شدن جنبه‌های حقوقی هر گونه معامله با ایران هستند.

شوایتسر می‌گوید صنایع و بازرگانی آلمان منتظر حمایت بخش سیاسی برای رفع این مشکل است: «پرداخت و دریافت معمولی پول بین ایران و آلمان هم باید هر چه زودتر از سرگرفته شود و بانک‌ها بتوانند مستقلا برای مناسبات مالی با ایران تصمیم بگیرند.» به اعتقاد شوایتسر اگر این تحولات تا سال ۲۰۱۶ انجام شوند، مثبت خواهد بود. تا آن زمان مهم‌ترین تحریم‌ها علیه ایران نیز لغو خواهند شد.

در حال حاضر “بیمه دولتی ضمانت صادرات” شامل کالاهای صادراتی آلمان به ایران نمی‌شود اما اریک شوایتسر مشکل «بیمه هرمس» را “که به زودی حل خواهد شد” کم اهمیت می‌داند. طبق این بیمه، دولت آلمان به صادرکنندگان در صورت عدم پرداخت طرف ایرانی، بهای محصول را می‌پردازد.

در حالی که مقامات ایرانی نسبت به حضور سریع‌ آلمانی‌ها در صنعت و تولید ایران ابراز اشتیاق می‌کنند، مقامات آلمانی در مورد گشایش‌های مالی و بانکی یا حضور مستقیم در سرمایه‌گذاری‌ها صحبتی رسمی نکرده‌اند. به نظر می‌رسد محور قدم‌های نخستین ناشی از فضای توافق هسته‌ای‌، مبادلات تجاری و گشایش‌های صادراتی باشد.

بیلان مثبت سفر هیات تجاری آلمان به ایران

رئیس اتاق صنایع و بازرگانی آلمان بیلان سفر زیگمار گابریل، معاون صدراعظم به ایران را مثبت می‌داند. او که خودش جزء هیات بازرگانی همراه گابریل است از علاقمندی بازار ایران به تولیدات آلمان و استقبال بالا از این محصولات سخن می‌گوید: «شرکت‌های آلمانی، شرکای مستمر ایرانی‌ها هستند نه شرکای کوتاه مدت.»

در سال‌های انزوا و تحریم ایران، آلمان که شریک تجاری عمده ایران در اروپا بود، از سوی چین کنار زده شد. در سال ۲۰۱۴، حجم مبادلات تجاری آلمان با ایران به ۲میلیارد و هفتصد میلیون یورو کاهش یافت در حالی که این میزان در سال ۲۰۱۳ بالغ بر ۸ میلیارد یورو می‌شد. شوایتسر ابراز امیدواری می‌کند که پس از توافق هسته‌ای، سقف این مبادلات طی دو سال به شش میلیارد یورو و ظرف پنج سال به ده میلیارد یورو یعنی چهار برابر میزان فعلی برسد.

شوایتسر می‌گوید درها برای ما کاملا گشوده‌اند و علت این امر، اطمینان فوق‌العاده ایرانی‌ها به تکنولوژی، پشتکار و انضباط و کیفیت کالای آلمانی است.

صادرات آلمان به ایران به خاطر تحریم‌های وضع شده در سال‌های گذشته به شدت تنزل کرد. دستیابی به توافق اتمی، تنها بخشی از تحریم‌ها را لغو می‌کند و ریسک مبادله گسترده با ایران بالاست زیرا ممکن است شرکت‌های آلمانی را با مجازات‌های بین‌المللی روبرو سازد.

منبع: دویچه وله 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *